Превенция на рака на маточната шийка

Основен рисков фактор за развитието на рака на маточната шийка е хроничната инфекция с Човешкия папиломен вирус (HPV вирусът). Допълнителни рискови фактори са: генетично предразположение, ранна възраст на първи полов контакт, множество сексуални партньори, заразяване с онкогенен HPV тип (най-често 16 и 18), нелекувани хронични бактериални вагинози, прием на перорални контрацептиви (повече от 5 години), тютюнопушене, дефицит на фолиева киселина, имунодефицитни състояния и пр.  

Ефикасната превенция се състои от:

• Първична профилактика –  контролиране и елиминиране на причината на заболяването (ваксинация);

• Вторична профилактика – ранно откриване и ликвидиране на предраковите и неопластични изменения (рутинни гинекологични прегледи и скрийнингови тестове).

Първична профилактика: HPV ваксинация

Основната група за имунизация, най-рискова и същевременно най-перспективна за осигуряване на ваксинална защита, са момичетата преди започване на полов живот. Според „Имунизационния календар на Република България“ ваксинацията се препоръчва за момичета на 12 и 13 год., с възможност да се прилага при жени до 25 години.

HPV ваксините са профилактични ваксини, те нямат терапевтичен ефект върху вече настъпила инфекция или заболяване, ето защо при жените в по-горна възраст (сексуално активни) се очаква по-ниска ефикасност на HPV ваксините.

Ваксинирането против HPV е превантивно и не замества цитодиагностиката (PAP теста).

Вторична профилактика:

Навременното диагностициране на рака на маточната шийка и успешното лечение на преканцерозите е възможно само чрез редовни профилактични гинекологични прегледи в комбинация със скрийнингови тестове.

В продължение на много години цитонамазката (наричана също тест на Папаниколау) е стандартният скрийнингов метод за ранно откриване на рак на маточната шийка, последвана от колпоскопия  (при която шийката се осветява и се преглежда под увеличение) и биопсия (при която се взема парче тъкан за изследване в лаборатория). В последните години рутинният PAP тест често се комбинира с HPV ДНК тест при високо рисковите пациентки.

 Цитонамазка (PAP тест)

Лична отговорност на  всяка жена в полова зрялост е извършването на годишен профилактичен гинекологичен преглед с вземане на материал за цитонамазка.

Препоръчва се материалът за цитологично изследване да се вземе в първите чисти дни след менструация, като два дни преди изследването да се избягват полови контакти, тампони, вагинален душ, кремове или вагинални препарати.

Вземането на цитонамазка е неболезнена процедура. Жената се подготвя за гинекологичен преглед. Поставя се инструмент (спекулум), който отваря влагалището, за да се види маточната шийка. С четка се обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал, като по този начин се вземат повърхностни клетки. Материалът се нанася върху предметно стъкло,  оцветява се и се изследва под микроскоп за предракови промени.

Иновативен метод е течно-базираната цитонамазка, при която клетките от четката се поставят в специален разтвор в контейнер, който се изпраща в лабораторията за изготвяне на препарат и изследване.

Резултати (Класификация по Папаниколау (РАР)):

Цитонамазката отчита наличието на абнормално променени предракови клетки. От нея може да се извлече и друга информация – наличие на възпалителни промени, инфекциозни микроорганизми, хормонален статус. Основно резултатите от цитонамазката могат да се интерпретират като:

РАР I – Нормални клетки.
РАР II – Клетки показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.
РАР III – Граничен резултат.
РАР ІІІА – Тежко възпалено или дегенеративно изменение
РАР ІІІВ – Лека до среднотежка дисплазия (CIN I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес
РАР IV – Тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки;
РАР V – Наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

HPV тест

HPV тестът, оценява наличие на ДНК на високорисковите HPV вируси в пробите взети от маточната шийка.

Тестът за HPV е препоръчителен при съмнителни предракови лезии или за следене на пациентки с положителни резултати от предишните скрийнингови тестове.

Автори: Д-р Елена Коконова, Д-р Камелия Йорданова, Д-р Магдалена Параскевова

Профилактични прегледи за рак на маточната шийка извършват всички специалисти от отделението по Акушерство и гинекология на МБАЛ „Сердика“ и от медицински център „Св. Петка“: д-р В. Гергов, д-р Б. Омайникова, д-р Н. Леков, д-р Хр. Александров, д-р К. Петров, Д-р М. Савчева.