Скръбна вест: Почина уважаваният лекар и болничен мениджър д-р Методи Янков

Опелото ще се отслужи в петък от 10.00 часа в Православния гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в Бояна

Днес ни напусна уважаваният лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков. Той бе един от радетелите за съвременно здравеопазване и реформиране на системата за подобряване на достъпа на пациентите до навременна и качествена дианостика, лечение и продължаваща терапия у нас, за които работи и се бори в рамките на своя над 40 годишен управленски опит в здравеопазването. Той бе първият директор на Столична здравноосигурителна каса и неговата визия винаги е била финансирането да следва адекватно потребностите на пациентите. Той бе и един от именитите болнични мениджъри у нас. През годините е ръководил най-големите акушеро-гинекологични болници в страната – Университетска болница „Майчин дом“, Първа АГ болница „Света София“, Трета АГ болница в София. Изпълнявал е ръководни длъжности в Министерство на здравеопазването, бил е изпълнителен директор на Столичен медицински холдинг. Той основа и управлява от 2010 година до днес МБАЛ „Сердика“ – една от първите болници в страната, които промениха в положителен план възможността на пациентите със злокачествени заболявания да се лекуват със съвременна терапия, да бъдат мултидисциплинарно проследявани и да имат достъп до продължаваща и палиативна грижа. Тази своя концепция д-р Янков надгради и разви с медицински комплекс, който включва лечебни заведения за рехабилитация и терминални грижи.

В обществената си дейност винаги се е ръководил от правата на пациентите и лекарите и защитата на конкуренцията в здравеопазването като естествен път към стремежа за качество на лечение за българските граждани. Той бе основател и учредител на Националното сдружение на частните болници, представител на лечебното здравеопазване в работодателски организации и участник във всички форуми, целящи развитие на здравния сектор у нас. Бе дългогодишен, уважаван и активен член на Българския лекарски съюз и Българското дружество по акушерство и гинекология.

Д-р Методи Янков е завършил медицина през 1979 година, а след това придобива три специалности – Акушерство и гинекология, Социална медицина и Икономика на здравеопазването, допълнени от две магистратури – по Здравна политика и здравен мениджмънт и Социални дейности.

Баща на две деца, съпруг и дядо на трима внуци.

Опелото ще се отслужи в петък – 21 юли 2023 година – от 10.00 часа в църквата на Православния гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в Бояна на ул. Бояна парк №4.

Светла да бъде паметта му!